2019. november 13., szerda

A Mákháború szerzője Magyarországon


Nemrég jelent meg R. F. Kuang Mákháború című könyve Magyarországon az Agave Könyvek gondozásában - és én rögtön új kedvencet is avattam. Ezzel nem csak én voltam így, a különböző platformokon megjelenve sok pozitív visszajelzéssel találkoztam, így nem csak Amerikában, de itthon is nagy sikert aratott a könyv. (Az értékelésem a könyvről egyébként ITT olvasható!)

Ennek örömére a kiadó a héten nagy bejelentést tett a facebookon - a XXVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az Agave Könyvek vendége jövőre nem más lesz, mint a kínai születésű, de Amerikában élő, fiatal írónő, Rebecca F. Kuang.

Ezzel párhuzamosan bejelentésre került molyon a második rész fülszövege, címe és borítója is. A borító az első részhez hasonlóan eszméletlenül gyönyörű lett, tökéletesen illeszkedik a sorozatba - a fehér és a kék harmonizációja tíz/tízes kivitelezésű. A fülszöveg egyébként így hangzik:

Nikannak ​a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggés és a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel. Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot. Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.
Egyébként a már most meghirdetett facebook eseménynél az alábbi szöveg olvasható:

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az Agave Könyvek vendége lesz Rebecca F. Kuang. A kínai születésű, de Amerikában élő szerző 2018-ban rendkívüli módon kavarta fel a fantasy állóvizét a Mákháború című regényével. Ez a Kelet-Ázsia inspirálta fantasy egy háborús árva életét mutatja be, aki egyetlen kitörési lehetőségként be akar jutni a birodalom katonai akadémiájára, ahol a képzése során fedezi fel, hogy tehetsége van a sámánizmus szinte mitikus művészetéhez. Közben kitör egy újabb háború, amiben fontos szerep jut neki: megtudja, hogy a rég halottnak hitt istenek nagyon is élnek, ráadásul a hatalmuk uralása a győzelemért nemcsak az emberi mivoltát veszélyezteti, de egy teljes nemzet elpusztításával fenyeget.
Kuang mindössze 21 éves volt, amikor megjelent a Mákháború, ami férfiakat megszégyenítő prózával és kegyetlenséggel mutatta be a háború szörnyűségeit, rendkívül komolyan foglalkozott az erőszak és bosszú kérdésével, valamint izgalmasan ötvözte a kínai mitológiát a fantasy eszköztárával. A szerzőt többek közt jelölték érte a Nebula- és World Fantasy-díjakra – soha ilyen fiatalon nem jelöltek még senkit a fantasy legnevesebb elismeréseire –, valamint elnyerte a Compton Crook- és Crawford-díjakat. Kuang azóta megírta a Sárkányköztársaság című folytatást, ezt jön bemutatni Budapestre, illetve természetesen felel a rajongók kérdéseire és dedikál is.

Ha ez nem a legszuperebb hír a a hétre, akkor nem tudom mi lehetne az! Hozzátenném, hogy bár már sok külföldi, híres szerző látogatott eddig hazánkba, és bár több dedikáláson is részt vettem ezek közül, mégis ez az első olyan dedikálás, aminek valóban örülök. Mert végre tényleg szívemhez közel álló szerző érkezik hozzánk, akinek a könyvét már a kezdetek során beszereztem! 

Szóval én már - ha törik, ha szakad, ha megbukok a zh-n -, de ott leszek április 25-én azon a bizonyos könyvbemutatón és dedikáláson, és remélem, az elsők között olvashatom Rebecca Mákháborújának második részét, ami a Sárkányköztársaság címet kapta, és ami egyébként pont a születésnapomon, április 21-én jelenik meg!

Ki írta már be a naptárba rajtam kívül ezt a dátumot?

Kép forrása: Agave Könyvek
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése