2019. október 24., csütörtök

Mond igent vagy nemet - Spórolj okosan, több könyv egy áráért


Éreztétek már, hogy a pénztárcátok kegyelemért könyörög? Hogy a bankszámlátok pang az ürességtől? Az ujjatok pedig csak lebeg és lebeg a küldés gomb felett, miközben már csak egy kattintásra vagytok a totális anyagi csődtől?

Nos, akkor egy csónakban evezünk. 20 éves egyetemistaként nem igazán vet fel a pénz, ráadásul 17 éve édesanyám egyedül nevel, és mindazt amiért egy átlagos háztartásban ketten fizetnek, ő egyedül oldja meg. Emiatt lassan három éve önellátó vagyok, ha valamire szükségem van, magamnak kell megvásárolnom. Minden könyv, amit valaha vettem, kemény munka és önszorgalom eredménye. Kevés olyan könyvem van, amire azt mondhatom, hogy kaptam.

Az utóbbi években rájöttem, hogy ettől függetlenül nem lehetetlen akkora magánkönyvtárat kiépíteni, amekkorát azoknak sikerül, akiknek nem kell attól félni, hogy mi kerül másnap az asztalra. Ez a bejegyzés azoknak szól elsősorban, akik szűkösebb anyagiak között élnek, nem tehetik meg, hogy nagyobb összegeket fordítsanak egy hónapban könyvekre, akiket nem támogat senki anyagilag, vagy a közös kassza szűk keretet szab a szenvedélyeknek.

5+1 olyan trükköt mutatok be nektek, amivel nagyon sok pénzt spórolhattok, hogy aztán abból újabb és újabb gyöngyszemeket vehessetek.


1. ANTIKVÁRIUM

Egy igazi magára valamit adó könyvmoly egyszer az életben eljut a Kánaán eme csodás földjére, hogy jólétben és örömben dúskáljon. Viccet félretéve ez a tökéletes hely, ahol az ember spórolni képes. Bár igaz, ami igaz mára ők is eléggé elszaladtak az árakkal. Régebben még 500-1000 forint körül mozogtak az áraik, ma kitolódott ez is. Ma ha bemegyek, azt látom, hogy inkább 1500-2000 forintért árulják a könyveket - ami egyébként így is olcsóbb, mintha teljes áron venné meg valaki. 

Antikvárium általában minden városban megtalálható, Soprontól Debrecenig nincs olyan hely, ahol ne lenne legalább egy. Aki esetleg Veszprémben jár látogassa meg az Utas és Holdvilág Antikváriumot, ami egy kellemes hangulatú, otthonos hely kanapékkal és régi bakelit lemezekkel, amik a retró hangulatért felelnek. De a maga ódon, aranyosan zsúfolt megjelenésével a székesfehérvári Hold Antikvárium is nagyszerű hely, a közelsége miatt én ott fordulok meg többször! A legtöbb ilyen helyen még meg is adhatod nekik a vágyott könyveket, ők pedig értesítenek, ha sikerült felkutatniuk belőle egy példányt.

Ha már itt tartunk - Budapestiek! Ti ismertek olyan antikváriumot, ahol nagy a választék és nem bolti áron árulják a könyveket?

Képtalálat a következőre: „book gif”

2. MOLY.HU 

A jó, öreg molyhaza. Ha a legjobb állapotú könyveket keresed, szerintem itt találod meg őket - ráadásul jó áron. A lelkes könyvmolyoknál nincs óvatosabb, jobb gondviselő és emiatt a minőségre nem lehet panasz, pláne ha előtte képekkel igazoltatod a megvásárolni kívánt könyv állapotát. Jobb biztosra menni, ne utána legyen hiszti! 

Azok, akik nem tudják hol találják ezt az opciót, had segítsek. A keresett könyv adatlapján található a Molyok eladó könyvei felirat, amire rákattintva megtalálod az összes eladósorban lévő példányt.


Minél jobb állapotban van egy könyv, illetve minél újabb megjelenésről van szó, annál drágább. De néha rá lehet azért akadni igazi kincsekre, röhejesen jó áron. Az árak általában 500-2500 magyar pénz között mozognak, ezeket nevezem reálisnak. Persze mindig akadnak kivételek, amikor meghirdetik közel az eredeti áron, csak mert olvasatlan könyvről van szó - nem tudom, vajon ezek mennyire kelendőek (kíváncsi lennék a válaszra.), de én biztos, hogy az olcsóbbat venném, hiába jobb állapotú.
A könyvritkaságokról ne is beszéljünk - azok a könyvek, amikből nem lesz újranyomás, bolti forgalomban nem találni. Ilyen Michael J. Sullivan Riyria-krónikák sorozatának 1-3 része, az Éjszakai cirkusz Erin Morgensterntől vagy a népszerű a Vaják sorozat is. Ezeknek a könyveknek az árai a csillagos egekbe is elérnek, láttam már 8000 forintért is valamelyik sorozat egyetlen, magányos részét.

3. KÖNYVTÁRI LESELEJTEZÉS

Általában a legtöbb vidéki könyvtárban - legyen szó kis faluról, vagy megyeszékhelyről - megtalálhatóak olyan polcok, ahová a könyvtár leselejtezett példányai kerülnek. Általában régebbi megjelenésekről van szó, de akadnak azért köztük néha 2000 utáni megjelenések is.

Azonban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár selejtezései már komoly kincseket rejtenek - ott sikerült beszereznem Anthony Ryan: A vér éneke és a Tűzkirálynő, Dan Wells: Szörnyeteg úr, Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai, Brandon Sanderson: A törvény ötvözete című könyveket például, darabját 300 forintért. Igen, nincsenek a legjobb állapotban, a fedőlap volt amelyikről levált, a sok olvasástól pedig meg-meggyűrődtek a lapjaik. De párom közreműködésével helyre lettek pofozva, amennyire lehetett és én tökéletesen elégedett is vagyok ezekkel.

Rengeteg műfaj, egész sorozatok megtalálhatóak általában - hétfőtől péntekig, reggeltől estig. Ez a lehetőség persze nem mindig van, érdemes figyelni a könyvtár oldalát. Én a Kálvin téren található könyvtárat szoktam ilyenkor meglátogatni, az ELTE jogi kara mellett.

4. KÖNYVFESZTIVÁL, KÖNYVHÉT

Tudom, manapság itt is eléggé elszaladtak az árak, a kiadók nem biztosítanak túl nagy kedvezményeket, a 20-25% az általános mindenhol. De vannak kiadók azért, akik igyekeznek az olvasóik kedvére tenni. 

Ilyen például a Delta Vision Kiadó, ahol 3+2, 4+1, 5+5 akció keretében hatalmas kedvezménnyel lehet könyvet vásárolni. Ergó, ha veszel öt könyvet, akkor öt könyvet ajándékba kapsz, 50% (5+5) áron megkapva a 10 könyvet (ezeket persze te választhatod ki). De a Maxim Kiadó 3+1-es akciója is megéri, ahol a legolcsóbb könyvet kapod ingyen. Nekem a kedvenceim mégis a szépséghibás ládák és dobozok a Fumax Kiadó standjánál, ahol minden évben rengeteget költök. Az idei évben azonban már a GABO-nál is észrevettem a szépséghibás példányos ládákat, bár későn, így nem tudtam lecsapni kincsekre már. (De hallottam, hogy voltak azért az elején)

A zsákbamacska is jó áron kapható majdnem minden kiadónál, és az elmúlt években arra is volt lehetőség, hogy a minimum 25-35%-os előrendelési kedvezménnyel megrendelt könyveket ezeken az alkalmakon személyesen, ingyenesen vehessük át. Ezen kívül egyre több helyen lehetőség van bankkártyás fizetésre, így a készpénz felvétel sem fog pénzbe kerülni ezentúl.

5. RAKTÁRVÁSÁR

Az idei évben a Könyvmolyképző Kiadó rengeteg alkalommal örvendeztette meg az olvasóit más-más helyszíneken rendezett raktárvásárokkal. Volt a fővárosban több alkalommal és az ország tényleg számos pontján, igyekezve mindenkinek biztosítani a lehetőséget, akár az Alföldön él, akár a Dunántúlon. Én a székesfehérvári Alexandrát látogattam meg, ahol 4 könyv boldog tulajdonosa lettem. (A tigris 3., Rontásűzők 3., Napernyő Protektorátus 3., Az Első Törvény világa 1. mindössze 3500 Forintomba kerül.)Persze más kiadók is szerveztek előtte már hasonló vásárokat, a Móra Kiadó például, ahol szintén nagy kedvezményekkel lehetett vásárolni.



Tehát érdemes figyelemmel követni a kiadók munkásságát, mert azért vannak, hogy az olvasás népszerűségét tovább építsék, kihasználva minden kapacitásukat, és igyekeznek akkora kedvezményeket biztosítani, amekkorákat csak tudnak! Ezekre a raktárvásárokra érdemes az első napon érkezni, ha nagyobb durranásokra vágytok, ezek rövid úton hiánycikkekké válnak ilyenkor.

5+1. Alexandra Könyvpiac

Az Ázsia Centerben található kis üzlet minden hétköznap 10 és 18 óra között szeretettel várja az érdeklődőket - természetesen hatalmas kedvezményekkel. Gyakori vendég náluk az ezer forintos áron kapható új és régi kiadású könyv. (Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes könyv ennyibe kerülne!) Itt sikerült beszereznem mindössze 2000 ezer forintért Justin Cronin: A tizenkettek és Joe Abercrombie: A harcos című könyvét. Nem nagy üzletről van szó, egészen apró és ha sok ember zsúfolódik össze benne, még kisebbnek tűnik - de annál nagyobb akciókkal várnak mindenkit.


Ezt a posztot nem azért írtam, hogy a kiadókat megkárosítsam azáltal, hogy lebeszélem az embereket a tőlük való vásárlásról. Aki megteheti igenis támogassa őket azzal, hogy közvetlenül tőlük vásárol, nem letölti a könyveket (legközelebb pont egy erről szóló bejegyzéssel fogok érkezni.) a netről.

Aki pedig nem engedheti meg magának ne érezze rosszul magát amiatt, hogy másodkézből vett, használt könyveket vásárol. Attól még, hogy egy könyv nincs újszerű állapotban, a tartalma ugyanúgy értékes, a polcon meg úgyse fog látszódni, ha van a borítón egy gyűrődés, vagy egy kisebb folt. Nagyon szokott zavarni, mikor valaki egy apró gyűrődés miatt képes ott hagyni egy régóta vágyott könyvet - számomra elveszíti a hitelességét, mint olvasó. Mert akkor képes lenne kidobni egy régi könyvet, csak mert elszakadt és meggyűrődött a sok forgatástól az évek során?


Egyébként én a könyveim 90%-át hasonló úton-módon szerzem be - ezért arra gondoltam, hogy havonta írok erről egy-egy apró szösszenetet, hátha valaki szintén le tud csapni valami vágyott könyvre ennek segítségével.






Share:

4 megjegyzés:

  1. Tök jó ez a bejegyzés, igazán figyelemfelkeltő! Pont a napokban gondolkoztam rajta, hogy ahelyett, hogy mindig csak új könyveket vennék, megpróbálkozok előbb antikváriumokkal. Gárdonyban van egy nagyon jó, sok-sok könyv van egész olcsón. Pl. egy Nicholas Sparks könyv 1200, Arthur C. Clarke is ugyanennyi, 800 receptes sütikönyv 800 forint ilyesmi.
    Másodkézből főiskolás koromban én is rengeteget vettem, imádtam Budapesten belül ide-oda menni, de mióta heti 42 órát dolgozom, és olykor csak este hétre érek haza, így ha úgy adódik, hogy előbb elmehetek, inkább a vonathoz sietek, nem könyvet átvenni :D Sajnos így nehezebb megoldani az átvételt, de azért így is működik, ha útközben vagy akár ebédszünetben tudunk találkozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, annak szántam! Gárdonyba nagyon sokat járok, hol van pontosan ez az antikvárium? Benéznék szívesen! Megértem, már előre félek, milyen lesz munka mellett majd hamarosan könyvet vásárolni. De úgy gondolom, van, ami miatt néha megéri megoldani a nehéz helyzeteket, ha lehet. Én is már mentem munkahelyre valakitől könyvet átvenni :D

      Törlés
    2. A vasútállomástól nem messze, ott van a kormányhivatal meg az OTP, és onnan balra kell továbbmenni, a DM előtt van. Most rákerestem a címére: Szabadság út 16 :) Nagyon kedves ott a bácsi, szívesen fogadja az érdeklődő e-maileket is, mivel hiába van honlapjuk, azon csak a könyvek negyede van fent :)

      A legérdekesebb átvételem egyébként egy gombgyárban volt :) Nem a gyár részén, hanem adminisztratívon, de tele voltak gombokkal :D

      Törlés
    3. Mindenképpen el fogok odalátogatni jövőhéten, köszönöm az infót! Előtte persze utána nézek ennek a honlapnak is. :)

      Ez tényleg érdekesen hangzik! Nálunk gombból általában hiány van itthon, tuti lenyúltam volna egyet-kettőt a helyedben! :D Egyébként hasonló izgalmas élményre még csak várok.

      Törlés