2017. november 2., csütörtök

,

Enchanting Book List for Halloween

Trick or Treat?

 

Halloweeni különkiadás 3. rész


 (Könyvek)

 


"Fosztja az ősz a fákat, hűvösödik már, be kell gyújtani..." 

Ahogy József Attila is írja Judit című versében beköszöntött a nálunk már-már télbe hajló ősz. Hideg van, itt a rossz idővel járó köd és eső is - az ember egy kicsit rögtön melankolikusabbá válik. Erre pedig mi a legjobb gyógyír? Hát bekuckózni egy kellemes olvasmánnyal kedvenc fotelünkbe egy bögre jó forró teával vagy éppen kávéval - kinek mi a kellemesebb. Mivel pedig beköszöntött mindenhol az őszi szünet, ezért nem csak lehetőségünk, de időnk is van végre olvasni. Hogy ebben segítséget nyújthassak, hoztam nektek egy új ajánló rovatot, amivel igyekszem könnyíteni a könyvmolyok tipikus problémáján: most mégis mit olvassak?

Kicsit úgy érzem, hogy a legtöbb hazai olvasó csak a magyar nyelven megjelent művek körében érdekelt. Pedig érdemes odafigyelni azokra is, amiknek a fordítása esetleg még nem vagy nem is fog megérkezni kis hazánkba. Mert néha az eredeti mű igényesebb és karakteresebb, mint a fordítása lehetne valaha is.
Ezért döntöttem úgy, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal és a heti rendszerességgel megjelenő új rovatomban olyan különböző műfajú könyvek TOP 5-ös listáját fogom bemutatni nektek (külföldi bloggerek/olvasók ajánlásával megspékelve), amik a magyar olvasótábor körében szerintem még nem annyira ismertek. És kitudja? Hátha egy kiadó is kedvet kap majd valamelyik mű jogainak a megvételéhez.

Mivel két napja október 31-e volt, vagyis Amerikában Halloween napja, úgy gondoltam, hogy az első ajánlómban olyan fantasy témájú könyveket fogok bemutatni, amiknek semmi köze a valósághoz, csakis ijesztő sárkányokat vagy éppen szexi vérfarkasokat képesek felvonultatni. Ugyan én még egyiket sem olvastam, de a nagy információ gyűjtögetés közben egy-kettő nekem is beleugrott a kívánságkosaramba. Remélem nektek is sikerül majd meghozni a kedvet hozzájuk.




Kiadó: Katherine Tegen Books
Kiadás dátuma: 2017. szeptember 12.
Goodreads: 3,8
Besorolás: fantasy, YA,
Oldalszám: 400 oldal

Fülszöveg: 
Mira Minkoba egy Reményhozó (Hopebearer). Attól a naptól fogva, hogy megszületett különlegessé vált. Fontossá. Tökéletessé. Az Elesettek Szigetén túl nem csak a szépsége miatt ismert, hanem, mert a Mira Treatyt, egy békeszerződést róla nevezték el, amit a hét sziget kötött a szárazföldi ellenségeik ellen. De Mira sosem érezte magát olyan tökéletesnek, mint ahogy mások gondolták. Megrögzötten számolgat. Bénító idegeskedéssel küszködik. És olyan nagy érdeklődéssel viseltet a sárkányok iránt, ami az ő helyzetében helytelen.
De aztán a lány felfedez egy olyan hihetetlen horderejű titkot, ami megváltoztat mindent, amit ő és az egyezmény valaha képviselt. Azok az emberek, akik egész életében mellette álltak elárulják, és a sziget leghalálosabb börtönébe*, a Verembe záratják. Ott egy kegyetlen őr bármit megtenne azért a titokért, aminek a védelméért Mira az életét adná.
Többé már nem felelős azokért, akik elárulták. Meg kell tanulnia saját magáról gondoskodni, hogy kideríthesse a sötét titkokat a szigetről és saját magáról is, mielőtt az egész világa elkezd darabjaira hullani.

*pit-the-deadliest prison (nem tudom, hogy kellene fordítani pontosan)


@onemorechapter1992: "Mira tényleg fontos személy a szigeten. Amellett, hogy gyönyörű, egy politikai kulcsfigura is azáltal, hogy egy békeszerződés fűződik a nevéhez. Egy szerződés, amely egyesíti az összes szigetet, valamint reményt és egyenlőséget képvisel. A hatalmas felelősség ellenére Mira minden idejét a sárkányok társaságában akarja tölteni - imádja és mindenáron meg vakarja védeni őket. A pánikbetegsége és az idegessége ellenére semmi sem állíthatja meg abban, hogy megvédje hőn szeretett sárkányait és a békét egy fenyegető titoktól.

Amit szeretek ebben a könyvben, az a sokszínűsége. A szereplők különböző személyiségek különböző szigetekről, akiknek megvannak saját erkölcsi normáik. Még a sárkányoknak is, akik pontosan úgy festenek, ahogyan elképzeljük őket. Hűségesek és gyönyörűek, de ugyanakkor veszélyesek is. Mirának számtalan megpróbáltatáson (lelki és fizikai egyaránt) kell keresztül mennie a Veremben, és arra kell rájönnie, hogy eddig soha senki nem volt kedves hozzá a saját akaratából - mindenki csak a címe és a szépsége miatt tette, amit tett. Végül felismeri a szépségének az értékét, és hogy mindent fel kell használnia a túléléshez. Így kerül a képbe a megrögzött számolgatás, a mentális egészség, és minden viszály, amit valaha át kellett vészelnie, hogy megtudja, kiben bízhat és kiben nem, annak dacára, hogy a tanács kiskutyája volt nagyon sokáig.

Olyanoknak ajánlanám a Before She Ignites-ot, akik imádják a Young Adult irodalmat, vagy épp pánikbetegségben szenvednek, sokat stresszelnek, esetleg valami megrögzöttségük (Bloggerina: Ér, ha én megrögzött könyvvásárló és olvasó vagyok?) van, vagy csak nagyon szeretik a sárkányokat. A főszereplő egy nagyon soszínű egyéniség, és a többi karakter is rendkívül kidolgozott és eredeti. Azok az emberek is szeretni fogják, akik ismerik a Morse-jeleket, mert van egy szereplő, aki a csendet nagy értéknek tartja, így kopogással kommunikál.


Én már megrendeltem, és te?

Jodi Meadows   Amazon  Bookdepository



Kiadó: Feiwel & Friends
Kiadás dátuma: 2016. november 8.
Goodreads: 4,06
Besorolás: Fantasy, YA, romanantikus
Oldalszám: 453 oldal

Fülszöveg: 
Catherine valószínűleg a legkívánatosabb lányok egyike Csodaországban és a nőtlen király kedvence. De ő mindig is mást akart. Egy tehetséges pék, aki mindössze egy pékséget szeretne nyitni és  finomabbnál-finomabb süteményeket sütni. De egy olyan nőnek. mint az anyja, ez az álom elképzelhetetlen, mikor királynő is lehetne.
Aztán egy királyi bálon, miközben a király házassági ajánlatára vár, találkozik a jóképű és titokzatos Jesttel. Életében először érzi a minden elsöprő vonzódást. Azt kockáztatva, hogy megsérti a királyt és feldühíti a szüleit, Cath beleegyezik a titkos románcba Jesttel.

Cath elhatározza, hogy a saját sorsát ő fogja meghatározni. De egy olyan földön, ami mágiával, őrültséggel és szörnyektől hemzseg, a Sorsnak más tervei vannak.


@Natalie: "A Heartless egy frenetikus újrafeldolgozása Alice Csodaországban című műnek, miközben Meyer a központba az eredeti történet egyik gonoszát, a Szív Királynőt állítja. Cath és legjobb barátnője,  Mary Ann egy saját üzemeltetésű pékségről álmodnak. A barátságuk is akkor kezdődött, mikor felfedeztük közös szenvedélyüket az ételek iránt. De Cath édesanyja, a márkinő szerint ebben a férfiak uralta üzleti világban elfogadhatatlan ez az álom egy olyan nő számára, aki a következő királynő lehet. Egy egyszerű cseléddel - Mary Ann - kötött barátság pedig még inkább. Aztán találkozik Jesttel, és hirtelen eddig minden lehetetlennek tűnő dolog valószínűvé válik."

Olyanoknak ajánlom, akik szeretik a tündérmesék világát, nem félnek újra hét évessé válni és végigkövetni Alice - vagy jelenesetben Cathrine - kalandozásait Csodaországban.

Merjetek kockázatot vállalni, ahogy Cath is, és tartsatok vele!




Kiadó: Harlequin Teen
Kiadás dátuma: 2017. július 25.
Goodreads: 3,8
Besorolás: Fantasy, YA
Oldalszám: 384 oldal

Fülszöveg:
A 16 éves Sorina élete legnagyobb részét a parázsló Gomorrah Fesztivál határain belül töltötte. Még az utazó cirkusz-város nagyszámú, szokatlan tagjai között is különlegesnek számít. Ő az első illuzionista évszázadok óta. Ez a ritka tehetség képessé teszi arra, hogy olyan illúziókat hozzon létre, amiket mindenki láthat, érezhet, megérinthet - és ezek saját személyiséggel is rendelkeznek. Ők a lány családja, és együtt alkotják a Fesztivál Freak Showját.
De nem számít mennyire élőnek néznek ki, az illúziók azok, amik - nem valós személyek, ahogy ő mindig is hitte... egészen addig, amíg az egyikük meg nem hal.
Kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, miközben Sorinának a gyilkos nyomára kell bukkannia és kitalálni, hogy hogy lehet valaki olyat megölni, aki igazából nem is létezik. A válaszok utáni kutatása elvezeti Lucához, a pletyka-gépezethez. Kettejük kutatása során politikai zavargás és egy tiltott románc homályába vesznek, miközben bejárják a Fesztivál legbaljóslatúbb sarkait is. Mialatt a gyilkos folytatja Sorina illúzióinak gyilkolását, a lánynak ki kell találnia a megdöbbentő titkot, mielőtt az összes szerette eltűnik.


@the_beauty_of_the_books: "A Daughter of the Burning City egy fantasy könyv, sötét háttérrel fűszerezve. Egy lányról szól, aki egy olyan cirkusszal utazik, ami egy város is egyben Az egyik családtagját meggyilkolják, ezért úgy dönt, elindul a gyilkos keresésére. A kutatása során egyre több és több mindent derít ki a városról, az otthonáról, amiről azt hitte, hogy ismeri. A könyv a barátságot és a hűséget állítja a középpontba kombinálva a cirkuszi elemekkel, gyilkossággal és árulással. Azért szerettem ezt a könyvet, mert a története hihetetlenül izgalmas - lenyűgöző kidolgozottságú háttérrel kitalálva. Teljesen különbözik mindattól, amiket eddig olvastam."

Engedjétek meg Sorinának, hogy titeket is elbájoljon az illúzióival!



Kiadó: Feiwel & Friends
Kiadás dátuma: 2017. október 3.
Goodreads: 4,1
Besorolás: fantasy, fiction
Oldalszám: 320 oldal

Fülszöveg: A Nomeolvides hölgyei közel egy évszázada viselik már gondját a La Pradera földjeinek,
ahol a buja kertek elbűvölő vendégeket rejtenek szerte a világból. A buja, bájos külső azonban egy tragikus örökséget rejt: ha valakibe igazán beleszeretnek, a szerelmük elenyészik. De aztán egy generációnyi eltűnést követően egy különös fiú jelenik meg a kertekben.
A fiú egy igazi rejtély Estrella, a Nomeolvides lány és a családja számára. De a fiú sem sejti ki lehet ő valójában, vagy hogy honnan jött - még csak a nevére sem emlékszik. Ahogy Estrella próbál segíteni Felnek, hogy össze rakhassa ismeretlen múltja minden darabkáját a kertek egy olyan szegletébe vezet útjuk, ami veszélyt és mágiát rejt. A szerelem, a veszteség és a család kerül ennek a különleges történetnek a középpontjába. 

A könyv számos komoly témát boncolgat, így azoknak, akik képesek lesznek megérteni a könyv mondanivalóját rendkívüli élményben lesz részük. Egy elzárt világ idős asszonyai és fiatal lányai uralják ennek a könyvnek a lapjait - olyan asszonyok és nők, akiktől elragadták az igaz szerelem lehetőségét. Van aki ezt mély szomorúsággal viselte, míg mások boldogak voltak, hogy egyáltalán volt szerencséjük igazán megismerni ezt az érzést.
Törjük meg Estrellával és Fellel együtt az átkot! Ki fog csatlakozni?
Köszönöm, hogy velem tartottatok ebben a három napban. Ezúton is szeretném megköszönni Máténak a fordításban nyújtott segítségét!
Remélem ez a kis ajánló is elnyeri a tetszéseteket. Ebben a hónapban ez állandó rovattá fog válni, és hétről-hétre érkeznek majd az ajánlók - mindig csütörtökönként.  A jövő héten romantikus YA könyvek lesznek majd terítéken.

Gyönyörű szünetet és kellemes pihenést kívánok!

Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése