2017. október 14., szombat

,

Értékelés #1 - Anne Bishop: Murder of Crows

Értékelés #1

Anne Bishop - Murder of Crows (Others 2.)

UPDATE! Elméletileg a Könyvfesztivál környékén érkezik a Vörös betűk folytatása a Murder of Crows magyarul is a Twister Media gondozásában!

Kiadó: Penguin Putnam Inc 
Kiadás dátuma: 2014. március 4. 
Besorolás: adult, urban fantasy 
Oldalszám: 448 oldal 
Goodreads: 4,3
Nyelv: angol 

Fülszöveg:
After winning the trust of the terra indigene residing in the Lakeside Courtyard, Meg Corbyn has had trouble figuring out what it means to live among them. As a human, Meg should be barely tolerated prey, but her abilities as a cassandra sangue make her something more. The appearance of two addictive drugs has sparked violence between the humans and the Others, resulting in the murders of both species in nearby cities. So when Meg has a dream about blood and black feathers in the snow, Simon Wolfgard—Lakeside's shape-shifting leader—wonders whether their blood prophet dreamed of a past attack or of a future threat. As the urge to speak prophecies strikes Meg more frequently, trouble finds its way inside the Courtyard. Now the Others and the handful of humans residing there must work together to stop the man bent on reclaiming their blood prophet—and stop the danger that threatens to destroy them all. 


Szerintem az a jó könyv, amelyiknek ha a folytatását a kezedbe veszed, akkor képes vagy még jobban elmerülni a világában, nem csak megragadsz a peremén, mintha csak épphogy bepillantani akartál volna. Megragad és a végéig nem ereszt. Mondhatnám, hogy függővé tesz, de az olvasás már maga egy függőség.

Inkább egy búvárkodáshoz tudnám hasonlítani, mondjuk a Nagy Korallzátonynál. Lemerülsz és körülnézve meglátod, hogy mennyi csoda van még, csak lentebb kellene merülnöd hozzá. A Nagy Korallzátonynál biztos nem haboznál, de mondjuk egy koszos, poshadt részén az óceánnak már nem biztos, hogy ugyanakkorra lelkesedéssel tennéd meg. Nos, ez a könyv számomra a Nagy Korallzátony, és én nem haboztam lentebb merülni benne.

A tavalyi év kedvenc olvasmánya számomra mindenképpen a Vörös betűkkel volt. Ennek a folytatása a Murder of Crows, amit sokak bánatára sajnos még nem adtak ki magyarul. Az első rész a Twister Media gondozásában jelent meg, és bár olvastam pletykákat a második rész megjelenéséről, egyelőre hivatalos bejelentés még nem érkezett róla.

A történet tökéletes példája a dark urban fantasynak, és ha ez nem lenne elég, az írónő kifogástalan humorral fűszerezi meg ráadásként. A világ, amibe az első részben bepillanthattunk, továbbra is adott, mindössze több lehetőségünk van még mélyebbre merülni benne. Nagyon tetszik, ahogy Anne a történet előrehaladtával egyre jobban kibontja a cselekmények szálait, így olyan dolgokba nyerhetünk bepillantást, amikről az előző kötetbe csak halvány sejtéseink vannak. 

Ezen kívül számos olyan dologról rántja le a leplet, ami alapjaiban rengeti meg az erről a világról alkotott elképzeléseimet. Ilyen például Simon és Meggie kapcsolata. Az előző kötet elején Simon nem bízik a lányban, így annak rengeteg megpróbáltatáson kell keresztül mennie, míg végül elnyeri a férfi (illetve rajta  kívül számos más jelentős szereplő) bizalmát is és az első rész végére közeli barátok lesznek. Ez így szép és jó. De aztán a második részben megváltoznak a dolgok, már rögtön az elején, mikor Meggie a meztelen Simon kiáltására ébred fel. Ekkor vesznek jelentős fordulatokat az érzéseik, és kezdenek el többet érezni egymás iránt. Ez a felismerés leginkább Simonnál jelentős, mivel Farkasként neki nem szabadna beleszeretnie egy emberbe, hiába cassandra sangue - vagyis vérpróféta - a lány. Ez az elején hamar el is bizonytalanítja.

"But he would miss curling up with her in bed at night. He would miss that closeness. Would she still play with him, or was this friendship going to be confied to human form from now on? If it was confined to human form, would she let him lick the salt and butter off her fingers from the popcorn she ate on movie nights?"
A történetnek ez az egyik olyan szála, ami alig várom, hogy megoldódjon. Kíváncsi vagyok hová alakul a kapcsolatuk - megmarad-e a barátság vagy átalakul valami mássá? A könyv végére csak annyit tudunk meg, hogy Simon hajlik arra, hogy valami más is legyen köztük a barátságon kívül.

A másik jelentős változás az első részhez képest, hogy míg abban az embereket egyszerű húsnak
tekintették, addig itt már felértékelődnek a Mások szemében. Nem csak hajlandóak megkímélni az életüket, de a helyi hatóságot is belevonják azokba az ügyekbe, amikben emberek érintettek lehetnek. Ide kötődik például a fő cselekmény szál is. Korábban említés szintjén megjelentek drogok, amik Másokat és embereket egyaránt megőrjítettek. Komolyan foglalkoztatni kezdte a Mások vezetőit,
vajon mi lehet ez. A második részben végre fény derül arra, hogy ezek a drogok igazából a vérpróféták véréből készülnek, és a próféta látomásától függ, hogy milyen hatással van másokra. A drog felhasználását a Vezérhez kötik, akit igyekeznek felkutatni, és ehhez kérik a rendőrség segítségét. Nem ajtóstul rontanak a házba, ahogy mondják, hanem lehetőséget adnak az embereknek egy viszonylagos béke fenntartásához, persze a segítség ellenében. 
A rendőrségen kívül Meggie "human pack"-je is más bánásmódban részesül. A lányok - Merri Lee, Heather és Ruthie - is elfogadottá válnak az udvarban, míg az udvaron kívül épp ellenkezőleg, inkább lenézik és akadályozzák, bántják is őket.

He slowed down when he saw her face. She looked wounded and angry. In his experience, a wounded, angry female was a dangerous female.

Tetszik, hogy mennyire nagy becsben tartják az Udvar alkalmazottait, és hogy még kísérletet is tesznek arra, hogy elsajátítsák az emberi szokásokat.

Ki kell emelnem még Meg nagyszerű jellemfejlődését. Az első részből megismert félszeg, naiv lány talpraesett, bátor és nem megfélemlíthető nővé érett. Jelentős változáson ment keresztül, ha azt nézzük honnan indult. Az önfeláldozó, segítőkész énje továbbra is megmaradt, ez csak még különlegesebbé teszi őt. Imádom a karakterét, mert nagyon egyedi. Rengeteg könyvet olvastam már, de hozzá hasonló női főszereplő ritkán jött velem szembe.
Ezeken a dolgokon kívül még számos új tényt - jelentős felfedezéseket - is megtudunk a vérprófétákról, és végre eljutunk arra a helyre, ahol Meggie-t fogva tartották születésétől fogva. A Mások szokásukhoz híven elpusztítanak mindent és mindenkit az ott rejtegetett lányokon kívül persze. Ekkor jön be a képbe Jane is, Meggie itteni barátnője, aki végre kiszabadul és békére le az Intuitok  között. 

Hoppá, de kik is ezek az Intuitok?
Nos, ők egy új emberi csoport, akik szintén eltérnek az átlagos emberektől. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a vérpróféták, csak némiképp lightosabb verzióban. Én Érzőnek fordítanám őket a saját szájízem szerint, de kíváncsi vagyok, hogyha egyszer lefordítják, milyen elnevezést kapnak majd. Tetszett a kis elvont közösségük bemutatása, és hogy általuk még jobban megnyílt a "-gardok" világa. Megismerkedhettünk például a Sharkgardokkal, a Foxgardokkal vagy a Panthergardokkal is. Kedvenc állatok, szóval különösen izgalmas volt a felbukkanásuk számomra.

De vajon hová tart Meggie és Simon kapcsolata? Ki igazából Tess? Mi lesz a világ sorsa, ha az emberek még jobban megkérdőjelezik nyíltan a Mások uralmát? Ki élheti túl a háborút? Vagy sikerül megakadályozni? Annyi kérdés maradt nyitva, amikre csak a következő részekben kaphatunk válaszokat.

⚫ Anne Bishop ⚫ Vörös betűkkel Bookdepository


Borító: Az eredeti egyáltalán nem tetszik, de a portugál borítóba (a zöld-fehér, magyarhoz hasonló a gifben) első látásra beleszerettem! 
Kedvenc karakter: Meggie, Charlie, Merri Lee
Pozitívum: Maggie jellemfejlődése, Intuit nép
Negatívum: a Vezér és Mr. Smith közötti kapcsolat leírásának összevisszasága
Korhatár: 16+ (az erőszak miatt)
Értékelés: 4


Végül összességében jó könyv volt, alig várom, hogy olvashassam a következő részét. Anne egy fantasztikus író, akire érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Rendkívüli kidolgozottsággal ír, a szereplői és a világa is teljesen egyedi. Aki szereti az adult/young adult, urban fantasy könyveket, annak mindenképpen érdemes egy próbát tenni a Mások sorozattal.

"Human females. They're kind of crazy during this time, aren't they?" 
"If you choose to believe the stories written by male writers," Vlad replied.
They heard a bang and a thump from the kitchen, followed by Meg yelling at something.
Simon sighned."That many males can't be wrong."

Ha van kedvetek, ti is megírhatjátok a véleményeteket itt kommentben.
Köszönöm, hogy velem tartottatok, és remélem 
sikerült meggyőznöm titeket, hogy ebbe a sorozatba érdemes
belekezdeni bármilyen nyelven!

Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése