2017. október 22., vasárnap

, ,

Értékelés #2 - Róbert Katalin: Szelídíts meg

Értékelés #2 

Róbert Katalin - Szelídíts meg

 

Idén októberben jelent meg Róbert Katalin új regénye, ami a kisherceg klasszikus történetét ídézi fel a 21. századba varázsolva a szereplőit. Az üzenete még mindig ugyanaz, mindössze egy modernebb és érhetőbb vátozatba írta át az írónő.

Kiadó: Könyvmolyképzó Kiadó
Kiadás dátuma: 2017. 10. 13.
Besorolás: ifjúsági, YA
Oldalszám: 272 oldal

Fülszöveg:
Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.
Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok a nyakába varrják Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is, hogy korrepetálja matekból.
Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.
A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…
Mire elég heti egy különös óra? 
Képesek lesznek meglátni a szívükkel azt, ami a szemnek láthatatlan?




A Szelídíts meg tökéletes iskolapéldája a mély, elgondolkodtató és értékes tartalommal rendelkező műveknek. A YA könyvek vonalát képviseli, ezért semmi erotikus tartalomra ne számítsunk. Ettől függetlenül a romantikus szál viszont igen erős. Róka és Kisherceg lassan kibontakozó szerelme ártatlan és frissítően üde, jó a léleknek és a szemnek a világ nap, mint nap látott mocska után.

Róka (Kelemen Regina), a történet egyik hőse egy kilencedik lány, aki a nővé érés folyamatának ugyan még csak az elején jár, de annyi trauma érte (szülei válása, illetve egyfajta "szexuális zaklatás"), amit nem sikerült teljesen feldolgoznia. Ez pedig hatással lett a lelkivilágára. Magába fordult, marcangolta önmagát az önváddal és a megnemértettséggel. Ez egy olyan fiatal lány számára, mint ő nem egyszerű. Főleg, ha nincs mellette a családja és a barátai, akik átsegítsék a gondokon.
A lánynak pedig van elég gondja. Magányos, a kirúgás és az ismételt bukás szélén áll és kezd rendkívül antiszociálissá válni.

Ekkor lép be a képbe Kisherceg (Herczeg Mátyás), aki segít Rókának túllépni a múlton és megbékélni a jelennel. Ugyan a fiúnak is akadnak problémái, mégis rendületlen kitartással igyekszik keresztüljutni a lány áthatolhatatlannak vélt páncélján. Megmutatja nekünk mi az a valódi
kitartás, és ez szerintem csodálatos. Manapság az emberek többsége az első elutasító szó után feladja, pedig épp akkor kell igazán mindent beleadni és megmutatni mindenkinek, mit is tudsz valójában.
Kisherceget épp olyan problémák emésztik, amik mostanában engem is, ezért különösen közel érzem magamhoz. A továbbtanulás, a megfelelni vágyás érzése és a nyomás (amit a szülei, Rozi és az osztályfőnök is gyakorolnak rá) komoly hatással van rá. Szerintem rendkívül átgondoltak a különböző szakmai képviselőivel való találkozások, bemutatják azt a változást, amin a fiú keresztül megy. Rengeteg mérföldkőhöz elér, mire Róka is megnyílik neki és elindulhat valami komoly köztük. A lány is számos változáson megy át, ezt gyönyörűen végigkövethetjük. Öröm volt olvasni!

A szülők és Rozi (a "kényes, barna csaj") is fontos szereplői a történetnek, hisz nélkülük nem jutott volna el oda Róka és Kisherceg, ahová aztán sikerült nekik. Mondjuk Rozi karaktere engem kimondottan idegesített, annyira ismerős volt.
A világ, amibe csöppenünk épp annyira kidolgozott, amennyire feltétlenül szükséges. Nincs túl sok szereplő, az írónő inkább a történet mondanivalójára helyezi a hangsúlyt

Nem tetszett a szülők válásának  megvalósítása annyira, kicsit erőltetettnek tűnt. Lehet csak nekem
tűnik így, és ha elváltak volna a szüleim, belátnám, hogy ilyen egy átlagos válás. De így nem annyira tetszett, elég negatív véleményem lett ezáltal a szülőkről, komolytalannak tűntek. Ha ez volt a cél, akkor nálam telibe talált.
A másik 'probléma' nem kimondottan negatívum. Mikor a szobatársaimnak meséltem a történetről, akkor az egyik megjegyezte, túl erőltetett szerinte az a motívum, hogy az eredeti történet szereplőinek a neveit használja az írónő. El kellett magyaráznom neki, hogy ezek csak becenevek, ugyanúgy van polgári nevük, mint neki vagy nekem. Utána már viszont tetszett neki, de nehezen sikerült erről azért meggyőznöm, hogy szerintem így eredeti.

Sajnos az eredeti történetet nem ismerem, így a legtöbb mondanivalója most ért el, de ez számomra semmit sem vett el az értékéből. Tanulságos, olyan aminek az elkövetkező tíz-tizenöt éven belül be kell kerülnie a kötelező olvasmányok kissé már elavult soraiba. Olyan örök igazságokat ír le modern köntösbe bújtatva, amire a mai informatikai generációknak szüksége lenne.



Borító: Gyönyörű, imádom! Már csak a borító miatt is hajlandó lettem volna megvenni!
Kedvenc karakter(ek): Róka, Kitti
Pozitívum: a csodálatosan felépített jellemfejlődések
Negatívum: a szülők parázs vitáinak erőltetése
Korhatár: talán 10+
Értékelés: 4

"A reményben az a szar, hogy kézen fogva rángatja magával a csalódást. Minél többször reménykedik, annál gyakoribb a csalódás."

Ti már olvastátok a könyvet? Mi a véleményetek róla?

Szép hétvégét mindenkinek!
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése