2017. október 31., kedd

, , , ,

Countdown to Halloween Movie List

Trick or Treat? 

 

Halloweeni különkiadás 1. rész

 

(Könyv adaptációk - Filmek) 

 


2017-et írunk. Manapság már kevés dolog van, ami lehetetlen az emberiség számára. Egy-kettő azért még akad. Ilyen például az idő-, és térutazás vagy mások kultúrájának megismerése és átvétele. Vegyük például, mint aktuális témát a Halloweent. Amerikában évszázadok óta bevett hagyomány, hogy felnőttek és gyerekek bújnak kitalált lények vagy éppen már nem élő személyek bőrébe - ki a vicc kedvéért, ki mások halálra ijesztése miatt. Kellemes ünnep, amit minden évben rengeteg készülődés előz meg. Mára olyan hatalmasra nőtte ki magát a Halloween, hogy az egész világon elterjedté vált, viszont csak kevesen tudják, hogy az angolszász országokban (lásd Anglia, Amerika) a Halottak napját előzi meg, egyfajta elő-ünnepség, ha úgy tetszik. 

Sokan morognak azért, hogy miért kell mindenben Amerikát követnünk (például Valentin-nap, ami tudtátok, hogy igazából a 3. században kivégzett, majd 14. században szentté avatott Bálinttól ered? Aki igazából Anglia és Franciaország egyik védőszentje?). Ideje lenne félretenni az előítéleteket szerintem, és megbarátkozni egy kicsit az "amerikai" kultúrával. Szerintem a kisebb gyermekeknek, amíg meg nem érnek rá, először inkább a Halloweennal kellene találkozniuk, nem rögtön egy olyan tragikus ünneppel, mint a Halottak napja - kellemesebb lenne számukra.

Szóval, hogy egy kis kedvet csináljak minden fiatalnak és idősnek a Halloweenhoz, hoztam egy összeállítást filmekből, könyvekből és zenékből, amik számomra a fent említett ünnephez kötődnek. Október 31. és november 2. között fognak érkezni a bejegyzések. Jó böngészést kívánok hozzájuk! Kezdjük először is a filmekkel. 


Igyekeztem olyan filmeket összeválogatni, amik könyv adaptációk is egyben. Nem mondom, hogy a legtöbb esetben a film jobb az alapjául szolgáló könyvnél, de izgalmas időtöltés lehet azoknak, akik még nem vagy nem is akarják elolvasnia filmhez tartozó könyvet.

1. Mary Shelley: Frankenstein - Victor Frankenstein (2015)

 

A film több változatban is elkészült az évek során, én a 2015-ös változatot választottam ezek közül. A filmet Paul McGuigan rendezte, és olyan neves színészek, mint James McAvoy (X-Men, Atomszőke) és Daniel Radcliffe (Harry Potter, Szemfényvesztők) játszanak benne. Műfaja horror, és 110 perc a játékideje.
Érdekesség a film alapjául szolgáló könyvről, hogy Stephen King kislányos, romantikus történetnek nevezte, és mennyire igaza volt, mikor ezt mondta. A történet bizony egy fiatal lány képzeletének szüleménye, romantikus lányregény, amiben az írónő fontos erkölcsi mondanivalót akar átadni az olvasóknak.


2. J. K. Rowling: Harry Potter (2001-2011)

 

Az örök klasszikus, a híres-neves Harry Potter,. Ugye? Hiszen ki ne ismerné a kis varázsló kalandos történetét, melyen a '90-es évek generációja nőtt fel. 7 (vagy ha úgy vesszük 8) részt élt meg mind a könyv, mind a film. A filmek rendezői között tudhatjuk Chris Colombust, Alfonso Cuarónt, Mike Newellt és David Yatest is, míg főbb szereplői Daniel Radcliffe, Emma Watson és Ruper Grint. Műfaját tekintve fantasy és átlagosan 150 perces játékidejű.
Azt tudtátok például, hogy Stephen King Dolores Ambridge-ot tartja a legjobb fiktív gonosz karakternek Hannibal Lecter óta?


3. Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2016)

 

A filmet Tim Burton rendezte Ransom Riggs azonos című regénye alapján. Főszereplúi közt tudhatjuk Asa Butterfieldet (The space between us 💕 ), Samuel L. Jacksont (Kingsman, Amerika kapitány, Bosszúállók), Rupert Everettet (Csillagpor, St. Trinian's) és Eva Greent (Az arany iránytű, 300: A birodalom hajnala) is. Műfaját tekintve fantasy-kaland film, és 127 perces.  Nekem az egyik kedvenc filmem lett, mindenképpen megéri megnézni szerintem! (Bár a film nem teljesen követi a könyv cselekményét, ha valakit ez zavarna, akkor gondolja meg, mielőtt megnézi.)


4. Jane Austen és Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik (2016)

 

Jane Austen klasszikusának modern feldolgozása, amit Burr Steers rendezett. Szereplői többek között Lena Headley (A végzet ereklyéi: Csontváros, 300: A birodalom hajnala), Matt Smith (Ki vagy doki?) és Suki Waterhouse (Ahol a szivárvány végetér, A lázadó). Műfaja horror-vígjáték, és 18 karikás a besorolása. Érdekes ahogy a filmben ötvözik a 19. századi Angliát egy posztmodern zombiapokalipszis elemeivel.


5. Patrick Ness: Szólít a szörny (2016)

 

A filmet Juan Antonio Bayoma rendezte, és a főszerepeket Liam Neeson (Elrabolva, Narnia krónikái), Lewis MacDougall (Pán) és Felicity Jones (A mindenség története, Zsivány egyes) alakítják. Fantasy film, amit kisebb gyerekeknek is bátran ajánlok, hiszen ez egy kedves kis történet egy kisfiúról, aki a könyv folyamán saját erejével győz a gondjai fölött. Játékideje 109 perc.


6. J. K. Rowling: Legendás állatok és lények megfigyelése (2016)

 

A filmet az utolsó Harry Potter filmeket is jegyző, David Yates  rendezte, és szereplői között olyan neveket tudhatunk, mint Eddie Redmayne (Nyomorultak, A mindenség elmélete, A dán lány), Ezra Miller (Kaliforgia, Batman Superman ellen, The Flash), Carmen Ejogo (Alien: Covenant, Továbbállók, Alex Cross) és Colin Farell (Förtelmes főnökök, Téli mese). Kisgyerekkel együtt is nézhető fantasy film, ami 140 perces játékidejű. A listából a másik kedvenc filmem, ezt is teljes szívvel ajánlom mindenkinek!


7. Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya - Rebecca (1940)

 

Igazi klasszikus Alfred Hitchcock rendezésében. Hitchcockról jut eszembe... csak én kezelem fenntartásokkal a nevét? Valahogy a hideg futkos tőle a hátamon, főleg a filmjei hallatán. Madarak, Psycho - csak, hogy néhányat soroljak. Laurence Oliviert (Spartacus, Rómeó és Júlia, Lear király) és Joan Fontaine-t (Gyanakvó szerelem, Ivanhoe) köszönhetjük a főszerepekben. Műfaját tekintve misztikus filmdráma és 130 perc játékidejű.
Képzeljétek, ebben a filmben maga a rendező, Hitchcock is feltűnik. Megtaláljátok, kit alakított?


7+1. Oscar Wilde: Dorian Gray (2009)

 

A filmet Oliver Park rendezte 2009-ben, és olyan színészek szerepelnek a stáblistán, mint Ben Barnes (Narnia Krónikái, A hetedik fiú), Colin Firth (A király beszéde, Kingsman, St. Trinian's) és Rebecca Hall (Vasember 3, A barátságos óriás). Műfaja szerint fantasy-horror és 112 perc a játékideje. Tudni kell a filmről, hogy nem teljesen követi az alapművet, szóval aki azt szeretné visszakapni, inkább ne nézze meg. Tudom, milyen csalódás izgatottan várni valamit, aztán jól pofára esni.



Köszönöm, hogy velem tartottatok! Remélem kedvet kaptatok valamelyik filmhez egy kis délutáni időtöltésnek - én biztosan. Holnap egy zenei összeállítással érkezem majd valamikor a délután folyamán, érdemes követni a blogot, ha érdekel!

Gyönyörű szünetet kívánok mindenkinek!





Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése